Om uw woning echt goed te beveiligen tegen inbraak heeft u slimme anti-inbraak materialen nodig. Jammer genoeg zijn dit vaak dure aankopen en moet u deze ook nog laten installeren door een installateur, wat soms ook nog arbeidskosten met zich meebrengt. Bovendien krijgen inbrekers die echt uit zijn op uw waardvolle spullen het toch voor elkaar om uw woning binnen te komen. Wij van Betervoorbereid hebben een aantal inbraakpreventie tips voor u op een rij gezet, zo verkleint u de kans op inbraak!
Inbraakpreventie buitenshuis
Met het uit het zicht halen van objecten die gebruikt kunnen worden als klimobjecten is een goed initiatief. Zet containers niet tegen uw woning aan en laat ladders niet in het zicht achter, zo voorkom je dat inbrekers via openstaande balkondeuren en ramen naar binnen kunnen komen. Bevestig buitenverlichting met bewegingssensoren, op deze manier schrik je inbrekers af en zijn ze zichtbaar voor buren en andere omstanders. Sluit wanneer u uw woning verlaat altijd alle ramen en deuren, al bent u maar voor een hele korte tijd weg.
Inbraakpreventie binnenshuis
Het is van zelfsprekend dat deuren en ramen met keurmerk sloten beter bestendigd zijn tegen inbraak dan deuren en ramen zonder keurmerk sloten. Bevestig anti-inbraak strips bij voor- en achterdeuren, dit maakt het openbreken met een breekijzer een stuk lastiger. Ook waarschuwen wij studenten die op studentenkamers zitten voor diefstal, een deur intrappen van oude ‘kamers’ is appeltje eitje. Voorzie de kamer van een goed slot, bespreek dit met de huurbaas indien dit nodig is. De kosten van het plaatsen van een alarmsysteem kunnen best hoog zijn, dit is uiteindelijk wel de veiligste en meest effectieve manier! Zodra het alarm beweging (of bij voorkeur geluid) detecteert zal een luid alarm de inbrekers afschrikken en wordt u d.m.v. een tekstbericht of telefoontje geïnformeerd zodat u snel alarmdiensten kan inschakelen.
Laat uw woning ‘bewoond’ achter
Vaak houden inbrekers de huizen die ze op het oog hebben goed in de gaten. Ze stoppen bijvoorbeeld een sprietje of een takje tussen de deur en zodra deze er een dag later nog steeds zit, slaan de inbrekers toe. Inbrekers hebben zo hun eigen manieren om erachter te komen of u op vakantie of een paar dagen van huis weg bent. Hier onder staan een aantal tips om de kans op inbraak te verkleinen (let op! Een dief die vastberaden is zal desondanks toch zijn kans pakken!).
- Laat uw woning ‘bewoond’ achter. Zet een lichtje aan met een tijdschakelaar, laat een krant en een koffiemok op tafel achter, laat wat kinderspeelgoed slingeren op de grond. Alles behalve dan keurig opgeruimd! De inbrekers zullen op deze manier sneller het idee hebben dat er iemand thuis is of dat iemand op de woning let.
- Heeft u een oprit met garage? Plaats dan (indien mogelijk) een voertuig zo dicht mogelijk tegen de garage deur aan. Zo voorkom je dat inbrekers via de garagedeur naar binnen kunnen.
- Zorg dat struiken en heggen die het zicht belemmeren voor buren en voorbijgangers zijn gesnoeid, een oplettende buur kan zo inbraak en diefstal herkennen.
- Spreek af met uw buren voordat u uw woning verlaat, zij kunnen wel een oogje in het zijl houden. Als u een goede band heeft met uw buren, dan is het natuurlijk ook mogelijk dat zij een sleutel van uw woning bijhouden zodat zij ook naar binnen kunnen zodra dat nodig is. (poststapel opruimen, stand van rolluik veranderen, licht aan/uit doen, huisdier(en) voeden).
- Bewaar niet veel of geen contant geld in huis en zorg dat waardevolle sieraden niet achterblijven. Geef deze af bij familie of neem deze mee (op eigen risico) op reis.
Vakanties en socialmedia
Het is toch fijn om een vliegtuig in te stappen met uw koffer gevuld met uw teenslippers, bloemetjes blousejes en zwembroeken. Nog fijner voor inbrekers zodra zij weten dat uw vakantie net begint! Wij van Betervoorbereid adviseren u geen berichten te plaatsen op het sociale media over uw welverdiende vakantie, vooral als uw account niet beveiligd is en zichtbaar is voor vreemden. Maak uw sociale media accounts onzichtbaar voor vreemden of plaats niets online en wacht tot uw vakantie is afgelopen. Bespreek dit ook met uw kinderen, zij zijn (vaak) actiever op het sociale media dan u bent. Kortom: Leg uw telefoon lekker weg, wees bewust online en geniet van uw vakantie! ;-)
Meer informatie over inbraakmogelijkheden en hoe u uw eigen woning optimaal kan voorzien van inbraakbeveiliging? Bekijk deze site van de politie!