Hoe vaak moet je BHV herhalen?

Er is geen harde wet die stelt dat BHV na 2 jaar ongeldig is, maar er zijn wel richtlijnen en verwachtingen. De Arbowet verplicht werkgevers om voldoende BHV'ers aan te stellen en ervoor te zorgen dat hun kennis en vaardigheden op pijl blijven. Veel certificerende instanties zoals het NIBHV hanteren daarom een geldigheid van 1 jaar en adviseren een jaarlijkse herhalingscursus. Dit zorgt ervoor dat BHV'ers adequaat kunnen handelen in noodsituaties.

Jaarlijkse BHV herhaling noodzakelijk

Onvoldoende training heeft als gevaar dat de opgedane kennis en vaardigheden bij BHV'ers vervagen. Door de BHV periodiek te herhalen, blijft de kennis up-to-date. Hoe vaak je precies moet herhalen hangt af van verschillende factoren, waaronder de omvang van het bedrijf en de aanwezige risico's, maar adviseren veel BHV aanbieders, waaronder BHV-Specialist.nl om BHV'ers regelmatig bij te scholen, in dit geval 1 keer per jaar. Naast het volgen van BHV herhalingscursussen is het ook belangrijk dat er ontruimingen worden geoefend.

Geen wettelijke bovengrens, wel risico's

Er is geen wet die nadrukkelijk zegt wanneer je geldigheid verloopt, maar moet een werkgever bij een inspectie of calamiteit kunnen aantonen dat de BHV'ers bekwaam zijn. Het is dus aan de werkgever om te bepalen hoe vaak er een BHV opfriscursus gevolgd moet worden. Als er langer dan 1,5 jaar tot 2 jaar geen herhalingscursus is gevolgd, kan de SWZ (Nederlandse Arbeidsinspectie) bij een controle oordelen dat de BHV niet meer up-to-date is.

Aansprakelijkheid bij calamiteiten

Wanneer een bedrijf geen of onvoldoende getrainde BHV'ers heeft en er gebeurt iets, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld. De werkgever riskeert dan een boete en juridische problemen, vooral als blijkt dat er te lang geen herhalingstraining is gevolgd. Deze risico's gelden ook wanneer BHV'ers door onvoldoende training fouten maken.

Conclusie en advies

Om de kwaliteit in veiligheid op niveau te houden, is het noodzaklijk dat BHV'ers regelmatig een opfriscursus volgen en oefeningen uitvoeren. Op deze manier zijn bedrijfshulpverleners in staat om snel en adequaat te kunnen handelen bij een calamiteit. Bereid BHV'ers beter voor op noodsituaties en beperk of voorkom verdere escalatie. Het frequentief volgen van een BHV cursus kan leiden tot meer inzichten en het verbeteren van de technieken, waardoor de veiligheid gebord blijft.

 

Terug naar overzicht