In elk bedrijf die een bedrijfslocatie en personeel bevat hoort een calamiteitenplan (noodplan) aanwezig te zijn. In een calamiteitenplan kunt u zien wat de alarmnummers zijn, kijken waar EHBO materialen aanwezig zijn en wat de snelste uitgang naar buiten is. Wees ook thuis voorbereid op een noodsituatie, maak samen een plan voor alternatieve vluchtroutes in geval van brand en bespreek gevaren en risico's in en rondom uw woning. Hier onder leest u meer over het calamiteitenplan.
Het calamiteitenplan (noodplan)
In uw werkomgeving zal deze ook aanwezig zijn. Een calamiteitenplan is verplicht als er werkzaamheden worden uitgevoerd in een bedrijfsomgeving met personeel, bijvoorbeeld bij schoolgebouwen, winkelgebouwen, kantoorgebouwen en magazijnen. Ook moeten er bedrijfshulpverleners (BHV) aanwezig zijn die gevaren herkennen, EHBO moeten kunnen toepassen, een brandje moeten kunnen blussen en hun werkomgeving moeten kunnen evacueren. Het aantal verplichte bedrijfshulpverleners staat nergens vast, dit wordt bepaald op basis van het aantal personeel, de grootte en de risico’s in uw werkomgeving.
Inhoud calamiteitenplan
Het is van belang dat in een calamiteitenplan de correcte gegevens in staan van de bedrijfshulpverleners, alarmnummers, EHBO voorzieningen en nog meer. Hier onder kunt u vinden wat er in een calamiteitenplan thuis hoort.
- Alarmnummers, namen en contactgegevens van bedrijfshulpverleners
- EHBO en BHV voorzieningen (EHBO koffers, blussers, melders etc.)
- Plattegrond of bouwtekening met alle vluchtroutes
- Instructies voor personeel en BHV
- Taakverdeling voor meldingen, bluspogingen en ontruimingen
- Procedures voor noodgevallen (brand, terreuracties en dergelijke)
Noodplan voor thuis
Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe snel een woningbrand zich verspreid of hoe u uit uw woning vlucht als de enige route naar buiten geblokkeerd is door brand? Het is best handig om alle risico's en gevaren bespreekbaar te maken en een plan op te stellen voor als het echt fout gaat. Het komt namelijk nog steeds vaak voor dat mensen te lang in een brandende woning of gebouw vast zitten, de meeste doden bij woningbranden komen namelijk ook door de rook die ingeademd wordt. Binnen 3 minuten kan een kleine beginnende brand veranderen naar een grote uitslaande brand, wees dus goed voorbereid! Uiteraard hoeft uw thuis noodplan niet eruit te zien zoals die van een groot bedrijf, maar zorg wel dat u een idee heeft van welke gevaren zich kunnen voortdoen.
Heeft u een noodplan?
Bij veel bedrijven komt het voor dat het evacueren van alle aanwezigen niet de grootste klus is, medewerkers weten vaak zelf al (door eerdere brand- en evacuatieoefeningen) dat tijdens een alarmering iedereen geëvacueerd moet worden naar een veilige plek (verzamelplaats). Vaak zijn dit volwassen mensen die zelfredzaam zijn, maar wat als er een grote brand uitbreekt bij een grote bejaardenflat waar meer dan honderd bejaarden zo snel mogelijk uit de flat geëvacueerd moeten worden? U kunt zich voorstellen dat als hier geen noodplan voor is gemaakt, dit nare gevolgen kan hebben. Het is dus van belang dat er vaak geoefend wordt met evacueren en de personen weten waar ze naar toe moeten in nood.
Zorg ervoor dat er jaarlijks meer dan éénmaal wordt geoefend, ken alle risico's en zorg dat voor elk risico of noodgeval een plan klaar ligt. Advies voor uw locatie? Neem gerust contact met ons op!